Menu

Historik

Om Jonas Paulman

Jonas Paulman är en av det dryga tusentalet personer som staten bad om ursäkt 2011 i stadshuset, i samband med en vanvårdsutredning om missförhållanden i barnavården. Han växte upp under svåra förhållanden och i de allra tuffaste stunderna sökte han sig till skogen och träden.
– De stod alltid stadigt där när allt annat i mitt liv kändes ostadigt, när jag inte kunde lita på vuxna i min omgivning eller då det återigen blev någon förändring, säger Jonas Paulman.

Svår uppväxt
Jonas Paulmans föräldrar var missbrukare. De slog honom och han blev ofta lämnad ensam långa stunder i lägenheten. När Jonas Paulman fyllde fyra år placerades han i en fosterfamilj. Då kunde han ännu inte tala och hade svårt att knyta an till andra människor. Den tuffa starten i livet gav koncentrations- och lässvårigheter i skolan. Det ledde i sin tur till mobbing och omflyttningar i skolan. När Jonas Paulman var 12 år dog hans fostermamma i cancer och livet föll samman igen. Jonas Paulman blev mer eller mindre övergiven. Grannarna blev istället hans stöd, men han blev allt mer tvungen att klara sig själv.
– Det var tuffa tonår, men någonstans där vände det. Jag bestämde mig för att inga barn någonsin ska behöva ha det som jag hade haft det. Jag ville jobba för att stärka barns rättigheter.

Skakade hand för Barncancerfonden 
Som 18-åring bestämde han sig för att slå rekord i handskakning och stod 14 timmar på T-centralen i Stockholm och hälsade på 14 802 personer. 4 år senare gjorde han om bedriften och skakade hand med 18 000 personer och samlade in totalt 25 000 kronor till Barncancerfonden. Sedan dess har Jonas Paulman samlat in nära en halv miljon kronor till hjälporganisationer som Rädda Barnen, SOS Barnbyar och Friends, bland annat genom att genomföra flera Ironman-lopp.

Barnens Träd
Sedan 2010 driver han också sin egen ideella förening Barnens Träd, där han föreläser och planterar träd i samarbete med företag och kommuner runt om i landet för att uppmärksamma barns rättigheter och FN:s barnkonvention.
– Att plantera träd har blivit mitt sätt att skapa uppmärksamhet för barnens rätt i samhället och att uppmärksamma och hålla liv i debatten om att alla har rätt till en värdig uppväxt.

Är ni intresserade av att plantera ett träd eller boka en föreläsning/utställning med Jonas Paulman; klicka här

 

HISTORISKA FAKTA:

1992 - springer "Kyparloppet" och får 25 000 kronor som han donerar till Friends.

1994 - springer, simmar, cyklar och paddlar Helsingborg-Helsingör-Köpenhamn-Malmö-Nynärshamn. Samlar in pengar till SOS barnbyars barnhemsprojekt i Estland.

2006 - får, som knuten till Nike, Zlatans fotbollsskor. Jonas springer ett lopp och får publiken att buda på skorna. Slutsumman; 6 000 kronor går till välgörenhet.

2009 - genomför en ny runda Helsingborg-Nynäshamn och samlar in pengar till Rädda Barnen.

2010 - startar Barnens Träd för Barns Rättigheter. Sedan dess cyklar han runt i Sverige, informerar om barnens rättigheter i samhället och planterar träd som företag, skolor och kommuner donerar.

2020 - Barnens Träd fyller 10 år. Fram till nu har Jonas cyklat över 2 000 mil och planterat 297 träd. Det här året orsakar coronapandemin att de flesta planteringarna ställs in.

2021 - Coronapandemin fortsätter att sätta stopp för nya planteringar och cykelrundor. 

2022 - Många nya planteringar och besök i skolor, på företag och kommuner är bokade. Cykelturerna fortsätter.

2023 - Fler mil, föreläsningar och planteringar genomförs. Cykeln börjar bli sliten. 

2024 - Ny cykel invigs under våren. Det 400:ade trädet planteras. Det sker i Uppsala, våren 2024.